Gyógyult szenvedélybetegek kiképzése segítővé

 

„Nagy nehézséget okozott, hogy magamban helyre tegyem a segítő identitás lényegét. Talpra állt szenvedélybetegként kaptam némi segítséget és sok tapasztalatom is lett arról, hogy hogyan ne segítsünk, és persze arról is, hogy igen. Ez persze már nem olyan egyszerű, ha nem önsegítőként, hanem segítőként kell viszonyulnom más szenvedélybetegekhez. Világossá vált számomra, hogy túl kell lépnem a sorsom által megadott tapasztalatokon, és valódi segítővé kell válnom. Ehhez ad nagy segítséget a Segítők Önsegítő Műhelye, ahol van módom megvitatni azokat a helyzeteket, amikre csak más segítők látásmódjával tudok rálátni, hiszen én is emberből vagyok, és nem lehet kizárni érzelmeket, érzéseket, rossz vagy jó beidegződéseket. Tanulunk, fejlesztjük magunkat és szupervízorai vagyunk egymásnak. Jó lehetőség ez arra is, hogy a belső konfliktusokat elegyengessük. Nekem ez igazán sokat jelent és jó lenne, ha több idő jutna erre.”
(egy résztvevő)

A képzésben résztvevő csoport legtöbb tagja gyógyult szenvedélybeteg, akik közül sokan már segítőként dolgoznak. A kurzus a folyamatos segítő munka állandó elemzését, tudatosítását, az elméleti háttér feldolgozását, a segítő magatartás elemzését, csapdáinak és lehetőségeinek megtapasztalását, feldolgozását jelenti számukra. Alapvető jellemzője ennek a műhely- ill. csoportmunkának az életközeliség, hiszen a mindennapi munka problémáit, felmerülő nehézségeit dolgozzuk fel közösen.
A részvétel folyamatos, hiszen az egész kurzus a résztvevők ötletére és igényére alapul. Mivel mindannyian szembesültek napi munkájuk során a segítő munka buktatóival és örömeivel, igényelték és várták a foglalkozásokat, ide hozzák kétségeiket és kérdéseiket. A képzés valódi igényekre válaszol, s a résztvevők maximálisan involváltak saját fejlődésükben. A gyakorlat elemzésében, tudatosításában, s az elméleti hátér megvizsgálásában is. Minden más tapasztalat, minta, példa érdekes számukra, hiszen ezeket közvetlenül alkalmazni, használni tudták napi munkájukban.
Az előre megajánlott irodalom nagyon heterogén és magas színvonalú. Ebből válogatva, mindenki fontos élményekhez jut s így felébred egy hosszabb távra érvényes érdeklődés a szakirodalom olvasása tekintetében.
A szerzett tudás folyamatosan felhasználható, ill. megalapozza a hosszabb távon végzendő segítő munkát, szerepkört. A műhely kétheti rendszerességgel működik és folytatni is, kívánjuk. Mindig kapcsolódnak be új résztvevők, amit a képzés jellege is lehetővé tesz.

Segítők Önsegítő Műhelye