Szenvedélybetegeket Kezelő Intézet
7623 Pécs, Semmelweis u. 11.
7300 Komló, Bajcsy-Zs. u. 30.
Tel.: (36) 72/482-903
Fax: (36) 72/581-560
leocska@freemail.hu

 


"Én drogozom, mi meggyógyulunk…"

…már 1991. óta.


1991-ben jött létre a pécsi székhelyű Leo Amici Alapítvány. Azt követően Komlón megnyílt az alapítvány bentlakásos intézete drog/alkoholfüggők talpra állítására.
Munkatársaink: orvos-pszichiáter, belgyógyász-szakorvos, szociális munkások, felépült szenvedélybetegek, laikus segítők.
Az intézet Komló városához közel, egy szép, erdőkkel övezett völgyben fekszik.
Az intézet 15 fő kezelésére képes egyidejűleg.

Terápiák a Leo Amici Alapítvány Intézetében:

Csoportterápia:
A szeretetteljes, gondoskodó, meleg, a személyiség érését segítő, világos korlátokat és kereteket, a spirituális értékeket, az alázatot és a tisztelet fontosságát, mint intézetünk leglényegesebb ismertetőjeleit, a csoportterápián is átérezhetik a hozzánk kezelésre jelentkezők.

A csoportterápia tematikái az alábbiak:

- a kontrolláló magatartás feladása, az alázat, a személyes leltárkészítés, megbocsátás, jóvátétel, új magatartásmódok kipróbálása, stb…
- hogy látom magam, hogy látom a többieket, hogyan változtatott meg a drog/ital, mit veszítettem el a szerek szedése miatt, hogyan tanulhatom meg érzéseim őszinte kinyilvánítását.

Színház és zeneterápia:

A közös játék, a hozzá kapcsolódó ének és tánc, sok agresszió, félelem, fájdalom, öröm kifejezésére, a gátlások és önakadályozó korlátok leküzdésére adnak lehetőséget. A közös próbák és előadások, legfőképpen azoknak nyújt óriási segítséget, akiknél a drogozó/alkoholizáló életmód hosszú időre nyúlik vissza és nagy nehézség számukra a beszéd, a mozgás és a közösségi életforma.

1994-tol komoly szakmai segítséget nyújt az intézetben folyó színházterápiás munkában Dr.Georges Baal a francia CRNS kutató igazgatója, színházterápiás szakember, a párizsi ATRAAL színház vezetője.

A felépülőben lévő, a józan élet esélyét mintázó, korábban aktívan drogozó/alkoholizáló színjátszó, zenélő páciensek gyakran fellépnek az ország különféle oktató- és kultúrintézményeiben is.

"Munkaterápiás" aktivitások:
  - állattenyésztés,-gondozás,
- kerti tevékenységek,
- műhelymunkák (fém-, famegmunkálás),
- kőműves tevékenységek,
- iskolai oktatásban való részvétel.


Szülők, hozzátartozók csoportterápiája:

A rehabilitációs tevékenységünknél számolunk a szülőkkel, hozzátartozókkal is. Rendszeresen, hétvégi szülőcsoport -terápiákat szervezünk a kezelésben élő szenvedélybetegeink hozzátartozói számára. A kialakult szenvedélybetegség szinte mindig érinti a vérségi és érzelmi kapcsolatokra épülő családot, ezért a szenvedélybetegséget a családi rendszer összefüggésében koncipiáljuk és kezeljük. A drogfüggő páciensekkel és hozzátartozóikkal folytatott munkánk célja, hogy a család tagjai nagyobb fokú kontrollt nyerjenek az életüket befolyásoló, megpecsételő függőségi minták felett. A szinte családias légkörű intézet, a "kemény szeretet" elvének jegyében, egyfajta újra felnövésre, ezáltal az élet szükségszerűségeinek és paradoxonjainak a korábbinál sokkal nagyobb mérvű elfogadására ad lehetőséget.

Relapszus prevenciós csoportterápia:
"Józanságmegtartó csoport"

A kezelést eredményesen befejezők, az intézeti életből továbblépő felépült szenvedélybetegek csoportformája. A tartós józanság úgy tűnik az új beállítottság, az újfajta gondolkodás megőrzésétől függ, az új szokások rendszeres megerősítésével, hogy megelőzhető legyen a régi viselkedések, gondolkodások, beállítódások visszatérése, feléledése. A szenvedélybetegségeket a visszaesésre való hajlam jellemzi. A visszaesés elkerülésének megtartására ugyanannyi figyelmet szükséges szentelni, mint amennyit a kezdődő felépülés kap.
A csoport tagjai havonta, önsegítő csoportformában találkoznak az intézetben.


"Gyakorlatozó"
Egyetemi-főiskolai hallgatók számára terepgyakorlat

Egyetemi-főiskolai szociológia-szociálismunkás-szociálpolitikus, pszichológia-addiktológiai (posztgraduális) szakos hallgatók számára a képzésük felépítésében, szakmai identitásuk formálásában, kialakulásában, elméleti tudásuk gyakorlatban való alkalmazásában az intézet megfelelő modellhatású gyakorlóterep.
A terepgyakorlatra jelentkező hallgatók együtt dolgozhatnak, élhetnek a kezelésben lévő szenvedélybetegekkel, résztvevőivé válnak a "stáb" megbeszéléseknek. A különféle terápiás (csoport-munka-színház-zene) foglalkozásokon történő részvétel során módszeresen megfigyelhetik az intézet működését, életét, módszereit, esteleírásokat, beszámolókat készítenek

-"Döntöttem, abbahagyom… és valami hiányzott…
- S ez a valami nem a fejünkben születik meg, mint akármilyen más elhatározás, hanem sokkal mélyebben, a szívünk mélyében… egészen a mélyében."
-…Több kell mint meggyőződés!